Sportfiske

Är flugfiske en sport? Nästan två miljoner svenskar ägnar sig åt sportfiske i någon form. Därmed är flugfiske en av de mest populära fiskeaktiviteterna i landet. En naturlig orsak är att vi i Norden har många fina och rena vattendrag av typen sjöar och hav. Flugfisket tar dig ut i vattennära natur och ger dig såväl psykisk som fysisk stimulans. Så visst är det en sport – en sport att älska!

Vad är flugfiske?

Flugfiske är namnet på den typ av fiske där man använder en så kallad fiskefluga. Det som är speciellt med flugan är att den så långt det är möjligt försöker att imitera den mat fiskarna äter. Du kan syssla med flugfiske både i sjö och strömmande vatten så som åar och floder. Det finns också de som föredrar att bege sig ut mot havsbandet för att njuta av flugfiske.

Fångst med flugfiske

Det finns egentligen inga specifika flugfiske-fångster, utan det kan handla om allt från öring till lax och gädda. Fisk innehåller essentiella fetter, D-vitamin och mineralämnen som din kropp behöver för att må bra. Det är viktigt att tänka hållbart när du väljer vilka fiskar du vill behålla. Se till att du inte tar för mycket av en och samma sort och kontrollera gärna att den kommer från ett starkt bestånd.

Att välja fluga och spö

Själva ordet ”flugfiske” kommer som nämnts ovan från det att själva betet ska efterlikna fiskens naturliga föda, till exempelvis insekter och flugor. Flugfiskets utövare lägger stort fokus på just dessa små attiraljer. Ett centralt koncept är flugans mönster och bindning och det finns tusentals varianter. Har du väl börjat binda dina egna flugor har du en hobby för livet, det är ett som är säkert. Flugspön finns i alla prisklasser, från några hundralappar till många tusen. För nybörjaren duger ett enklare spö bra, till exempel ifrån varumärken som Loop, Sage och Scott. Något som kan vara bra att fundera över är om man önskar enhands- eller tvåhandsspö. Det finns också specifika spön beroende på vilken typ av fisk du vill fånga. Flugfiske är som synes inte bara en sport, det är också en prylsport! Av: Martin ”Lax är lyx” Eriksson.